Sammandrag av Eva Wiréns föreläsning 2007-02-21
"Svampar, skadeinsekter och nyttodjur i trädgården"

Eva började med att ge tips om bra böcker i ämnet:
"Skydda din trädgård " av Maj-Lis Pettersson
"Växtskydd i trädgården" av bl a Maj-Lis Pettersson
Faktablad som kan beställas från SLU
Riksförbundet tillhandahåller också kostnadsfria faktablad, ring eller skriv och fråga efter dem.
Välj och kräv att plantskolan ska ta hem E-plantor som är speciellt framtagna sorter som är friska.
SVAMPANGREPP
SVARTFLÄCKSSJUKA
Drabbar rosor, Louise Odier är speciellt känslig. Det är viktigt att man redan vid köpet väljer en ros som har bra motståndskraft. Goda växtförhållanden är extra viktigt för de rosor som är mottagliga. Om man har problem gäller det att plocka bort blad som har angrepp så tidigt som möjligt. Räfsa bort alla blad på hösten och gör dig av med dem. Det är också bra att beskära kraftigt eftersom smittan kan sitta kvar i knopparna.
PÄRONROST
Visar sig i form av orange fläckar på bladen. Detsamma gäller med denna smitta som med svartfläckssjuka, plocka bort drabbade blad tidigt på våren (inte så lätt om man har ett stort träd). Som tur är så verkar inte denna "sjuka" vara så vanlig i våra trakter. Smittan sprids från utländska (kinesiska) enar, där den visar sig som orange geléutväxter. Enarna måste bort för att trädet ska bli friskt. Tyvärr kan det vara grannens en som smittar eftersom sporerna följer med vinden upp till 500 meter.
MJÖLDAGG
Mycket vanligt på höstflox, speciellt om växten är stressad av torka. Flytta ut dem från husgrunden, de vill ha fukt i marken och luft runt sig. Man kan prova att spraya på en blandning av: 2 tsk (10 g) bikarbonat, 2 tsk såpa och 1 liter vatten så fort man ser tecken på angrepp.
BLOM- OCH GRENTORKA
Drabbar främst surkörsbär men även plommon och äpplen, kan även drabba rosenmandel. En körsbärssort som heter 'Kelleris' är värst. Yttre delen av grenarna torkar in efter blomning, blommorna faller inte av utan sitter bruna och intorkade kvar på grenen. Svampen växer in i grenen så man måste klippa bort det drabbade skottet en bit in.
FRUKTMÖGEL
Mögel på plommon och äpplen, frukterna sitter kvar på trädet så smittan förs vidare till frukt bredvid. Oftast är det sår och sprickor som är inkörsporten. Det är viktigt att plocka bort angripen frukt tidigt och kartgallra så minskar risken för spridning.
FROSTSKADOR
Kan drabba bl a rhododendron och visar sig genom att knopparna blir bruna men nya bladknoppar växer fram och är friska. Även plantor som ställs ut för tidigt riskerar att få frostskador. Detta syns på bladen som får vita partier och hoprullade kanter. Det ser ut som om plantan är svedd.
SKADEINSEKTER
GALLKVALSTER
Lever i knopparna på svarta vinbär, sorten 'StorKlas' är extra känslig. Knopparna blir uppsvällda som ärtor och vissa slår aldrig ut, detta syns tydligast i mars, april innan bladen slår ut. Kvalstren sprider ett virus som så småningom gör busken steril. Om angreppet är större än på någon enstaka gren så måste man gräva upp busken men det går bra att plantera en ny på samma plats redan året efter, eftersom kvalstret inte övervintrar i marken.
KRUSBÄRSSTEKEL
En larv som kaläter vita vinbär, röda vinbär och krusbär. Bekämpas genom att titta under bladen på våren där man kan se larven - kläm ihjäl den. har det hunnit bli ett större angrepp, lägg ett skynke under busken och skaka grenarna så faller larverna ner och man kan samla ihop skynket för att göra sig av med dem.
KLEMATISSTEKEL
En stekel som lägger sina ägg i årsskotten på främst alpclematis. Skotten blir knottriga, det ser ut som små vårtor på stjälkarna. Man bekämpar dem genom att klippa bort angripna skott så tidigt som möjligt då förhindrar man larven att utvecklas. När larven utvecklats riskerar växten att kalätas. Lägg om möjligt ett skynke under plantan och skaka så faller larverna ner.
KÅLFJÄRIL
Drabbar alla sorters kål. Fiberduk över plantorna skyddar effektivt.
MINERARFLUGA
Astrantia utsätts för denna fluga vars larver gröper gångar i bladen. Växten mår inte dåligt men plantan ser ful ut. Det man kan göra är att i ett tidigt skede plocka bort angripna blad, eventuellt klippa ner växten och hoppas att det nya som kommer inte är angripet.
ÖRONVIVEL
"Den lille biljettklipparen" ger sig på bl a bergenia och rhododendron med små biljettklipp i bladkanterna. Kan bekämpas genom att vattna med nematoder. Fråga på plantskolan.
STINKFLY
En grupp av "sugare" dit bl a bärfis hör. Ger sig på dill med vissna toppskott som följd. Lägg på fiberduk som skydd. Kan också ge bruna skrynkliga skador på svartvinbärsblad.
VITA FLYGARE
Ofta på rhododendron. Prova att spruta med såpvatten på undersidan av bladen. Obs! måste upprepas med några dagars mellanrum.Vid stort angrepp kan man prova att spruta med ett pyretrumpreparat t ex Bionim från Weibulls.
NYTTODJUR
NYCKELPIGA OCH BLOMFLUGA
Både nyckelpiga, blomfluga och dess larver äter bladlöss. Spruta inte insektsmedel som även skadar dessa nyttiga insekter.
Locka blomflugor till rabatterna genom att bygga ett bo av ett knippe bambupinnar som knipsats av bakom en nod så att röret har en botten och en öppning.
Plantera blommor som lockar dessa insekter. Sömntuta är exempel på en blomma som lockar blomflugor.
SMÅFÅGLAR
Skapa en miljö i trädgården där småfåglar trivs. Plantera ett buskage i ett hörn av trädgården där det inte behöver vara så välstädat, där kommer fåglarna att trivas både sommar och vinter. De äter otroliga mängder bladlöss och larver under en säsong.
Glöm inte att sätta upp holkar!
|